Free Shipping on ALL Products
camera reviewsbest cameraslens reviewsphotography tipscamera forumvideo toursphotography bookssupport me
It is currently Thu Aug 21, 2014 2:33 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat May 30, 2009 1:04 pm 
I have been looking around online but haven't determined yet whether there's something wrong with my lens. I just bought the 18-200mm f3.5-6.3 DC OS for my Canon bodies and I've noticed that I can hear the whirr from the stabilisation mechanism always. Whether the OS switch is on or off I can always hear it as long as my camera is on and it's constant, not just when I'm taking or preparing a shot. That seems really wrong to me, and wasteful, although through the viewfinder it does look like the image is only actually stabilized when OS is set to ON. Does anyone else have this lense that can confirm whether this is correct operation?
My other stabilised lens, which is a canon 70-300, distinctly only powers the stabilization mechanism when it's selected on and when the camera is showing metering info in the viewfinder.
I bought the lens at a big store and quite frankly am not confident that the answer they will give me will be informed or unbiased.
Thanks in advance.

<UPDATE> I queried Sigma directly and they explained this is normal. The OS mechanism is used even when OS is selected off to keep the lens centred. In their words "This is normal of the lens as this lens does not have an internal OS lock.". There's more to their explanation but basically what it comes down to is that the lens is behaving as designed.


Last edited by grosporina on Tue Jun 02, 2009 10:36 pm, edited 1 time in total.

Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat May 30, 2009 3:29 pm 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: Sun Nov 05, 2006 11:08 pm
Posts: 7925
Location: Germany
Hello grosporina, and welcome to the friendly Camera Labs forum!
If you look through the viewfinder without half-pressing the trigger and you can see no stab-effect, than the OS is off as it should be.
I had a stabilized Sigma once and the OS was off when not activated through the trigger.
Still, if you can hear a sound from the lens when it is not focussing and not stabilizing something is wrong and you should get a replacement!

_________________
Thomas (beware: Nikon-fanboy and moderator!) My Lens Reviews, My Pictures, My Photography Blog
D800+assorted lenses


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat May 30, 2009 10:53 pm 
Thanks, that's what I was afraid of.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun May 31, 2009 6:05 pm 
I took the lens back to the store and checked another brand new lens right out of the box, it does the same thing. Difficult to detect in a store with the background noise but I could tell it was also whining _always_ when the camera body was on. So it seems that it's normal behaviour for the lens.
I'm very surprised but I'll just keep an ear on it and hope that if it's harbinger of worse things to come that they happen within the 5 year warranty.


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

All words, images, videos and layout, copyright 2005-2012 Gordon Laing. May not be used without permission.
/ How we test / Best Cameras / Advertising / Camera reviews / Supporting Camera Labs

Webdesign by Alphabase IT
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group