Free Shipping on ALL Products
camera reviewsbest cameraslens reviewsphotography tipscamera forumvideo toursphotography bookssupport me
It is currently Tue Oct 21, 2014 3:05 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon Dec 31, 2007 12:53 pm 
Sometimes I line my camera up for a picture but the shutter will not release and I get a little circle icon through the view finder. I quite often find this occurs with close up pictures.

Why is this and how can I get the shutter to work?


Top
  
 
PostPosted: Mon Dec 31, 2007 1:33 pm 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: Sat Sep 30, 2006 4:30 pm
Posts: 9823
Location: UK
tobywuk wrote:
Sometimes I line my camera up for a picture but the shutter will not release and I get a little circle icon through the view finder. I quite often find this occurs with close up pictures.

Why is this and how can I get the shutter to work?

In this post (also posted in the Off-topic forum)you mentioned that you have a Sony A100. My assumption is that your question is related to that camera (you didn't say and you don't have your camera in your "Signature") but going on that assumption I have moved both this thread and the one I just referenced into the Sony forum where you should get the most knowledgeable answers.

I don't have access to an A100 manual here so, sorry, but I can't answer your question. :(

Bob.

_________________
Olympus OM-D E-M1 + M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8, Lumix 7-14mm f/4, Leica DG Summilux 15mm f/1.7 ASPH, M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8, M.Zuiko Digital ED 75mm 1:1.8.
Leica D Vario-Elmar 14mm-150mm f/3.5 - f/5.6 ASPH.
OM-D E-M5, H-PS14042E, Gitzo GT1541T, Arca-Swiss Z1 DP ball-head.
Astrophotography: TEC 140 'scope, FLI ML16803 camera, ASA DDM60 Pro mount.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Dec 31, 2007 4:38 pm 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: Thu Nov 08, 2007 6:30 pm
Posts: 6953
Location: The Netherlands, Ridderkerk
Have you tried updating your firmware? The A700 had some troubles too, but with the new firmware those should be solved.

- Bjorn -

_________________
Street and documentary photographer | Google+ | Twitter

Leica M9-P (my article on Camera Labs) | Leica D-Lux 5 | 50mm Summilux


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Dec 31, 2007 4:43 pm 
No i havent... and have no idea how to update the firmware. how do i check what firmware I have on my camera at the moment and where do i go to get and see if there is any new updated firmware out?

What seems to be the problem is focusing at close distance. When i go close up to something it dosent focus and gives me a circle in the view finder. if i point the camera somewhere else, half click the shutter button to focus then point it back close at my original target it takes a photo.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 01, 2008 12:45 pm 
Are you using AF-Single or AF-Servo/Continuous? My D80 won't take a shot in single until the subject is in focus so maybe it's because the subject is too close for the lens to focus.

PS: Not sure what the AF modes are called on Sonys so I just used Nikon's names.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 04, 2008 5:57 pm 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: Thu Nov 08, 2007 6:30 pm
Posts: 6953
Location: The Netherlands, Ridderkerk
tobywuk wrote:
No i havent... and have no idea how to update the firmware. how do i check what firmware I have on my camera at the moment and where do i go to get and see if there is any new updated firmware out?


You can check it in the menu, on the first page I think. Then go to the Sony website of your country and find the A100. In de right collum you'll find "Actions" and underneath that you click on "Support". Then you'll find several links, on of which allows you to download a new firmware version (v1.04).
Please remember I don't have an Alpha camera yet, so I haven't experienced problems like yours nor updated any firmware.

UK A100 Firmware Update Page

- Bjorn -

_________________
Street and documentary photographer | Google+ | Twitter

Leica M9-P (my article on Camera Labs) | Leica D-Lux 5 | 50mm Summilux


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 04, 2008 6:22 pm 
I have the latest firmware. I think its a problem with the focusing. I can do close ups but sometimes its a bit fussy with focusing when i fill the frame up with an object.


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

All words, images, videos and layout, copyright 2005-2012 Gordon Laing. May not be used without permission.
/ How we test / Best Cameras / Advertising / Camera reviews / Supporting Camera Labs

Webdesign by Alphabase IT
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group